Prešovskí poslanci schválili na rok 2006 vyrovnaný mestský rozpočet

13.12.2005 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) - Samospráva mesta Prešov bude v roku 2006 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Príjmy aj výdavky rozpočtuje rovnakou sumou 1,248 mi...
Prešov 12. decembra (TASR) - Samospráva mesta Prešov bude v roku 2006 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Príjmy aj výdavky rozpočtuje rovnakou sumou 1,248 miliardy Sk. Ide o rekordne vysoký rozpočet v histórii tunajšej samosprávy. V porovnaní s rokom 2005 predstavuje takmer 6-% nárast. Návrh rozpočtu schválili na dnešnom zasadnutí členovia mestského parlamentu.

Predkladateľka návrhu, vedúca finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková pre TASR uviedla, že schválený návrh \"pokrýva základné bežné a kapitálové potreby mesta a vytvára podmienky pre plnenie funkcií samosprávy vyplývajúce zo zákona\".
Na daniach by mali v treťom najväčšom krajskom meste na Slovensku vybrať v roku 2006 dovedna vyše 667 miliónov Sk, teda oproti roku 2005 viac o necelých 77 miliónov Sk. Granty a transfery zo štátneho rozpočtu majú dosiahnuť bezmála 287 miliónov Sk. V časti výdavkov je schválených 47 miliónov Sk na mzdy a platy zamestnancov mesta, primátora a zástupcov primátora a pracovníkov útvaru kontroly.
Po rozprave poslanci schválili zvýšenie dlhodobého bankového úveru z navrhovaných 46 miliónov Sk na 61 miliónov Sk. Odobrený návrh tiež ráta, že úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania bude v nastavajúcom roku 35 miliónov Sk.
Rozpočtové opatrenia v časti bežných transferov počítajú s tým, že 100-% dcéra mestskej samosprávy Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. , dostane 70,2 milióna Sk a v časti kapitálových transferov 20 miliónov Sk.
 

Vyberte región